خوردن پروتئین کافی بهصورت روزانه برای سلامت عمومی بدن بسیار اهمیت دارد، زیرا پروتئین برای فرایندهای حیاتی مانند عملکرد سیستم ایمنی، فرایندهای سلولی، ساخت سلولی، رشد و عضلهسازی ضروری است. اگرچه گیاهان و حیوانات به نظر متفاوتاند، اما هر دو حاوی پروتئین هستند، در نتیجه شما میتوانید هم از منابع گیاهی و هم منابع حیوانی پروتئین موردنیاز خود را تأمین کنید. البته از آنجایی که پروتئین یکی از حیاتیترین مواد مغذی است که میخورید، طبیعی است که درباره تفاوت پروتئین گیاهی و پروتئین حیوانی اطلاعات جامعی کسب کنید. اگر بدنساز و ورزشکار هستید و برای عضلهسازی به پروتئین احتیاج دارید، با ادامه این مقاله از سم سون شاپ همراه باشید تا یک بار برای همیشه بدانید تفاوت پروتئین حیوانی و گیاهی چیست.
فهرست مطلب
پروتئین حیوانی چیست؟
پروتئین از آمینواسیدها ساخته شدهاند، برخی از آمینواسیدها در بدن ساخته میشود، اما 9 آمینواسید دیگر باید از طریق رژیم غذایی دریافت شوند. پروتئینهای حیوانی یکی از منابع دریافت این آمینواسیدها هستند. اما اگر میخواهید از طریق مکمل این 9 تا آمینو اسید را دریافت کنید، پیشنهاد ما خرید آمینو eaa است. هر محصول و فرآوردهی حیوانی از گوشت و شیر گرفته تا تخم پرندگان که توسط حیوانات تولید میشوند و حاوی پروتئین هستند، پروتئین حیوانی بهحساب میآیند.
بهطورکلی پروتئین حیوانی بهعنوان پروتئینهای کامل در نظر گرفته میشوند، به این معنی که آنها حاوی همه آن 9 آمینو اسید ضروری هستند که بدن ما قادر به ساخت آنها نیست. علاوه بر داشتن آمینواسیدهای ضروری، پروتئینهای حیوانی دیگر مواد مغذی مانند ویتامین B12 و نوعی از آهن را برای بدن فراهم میکنند. البته نباید فراموش کرد که فرآوردههای حیوانی مانند سوسیس، ناگت و کالباس نهتنها مواد مغذی ندارند؛ بلکه دارای مقادیر زیادی نمک و چربیهای ناسالم هستند. پروتئینهای حیوانی در کنار مزیتهای بیشمار خود، ممکن است مضراتی نیز برای بدن داشته باشند. استفاده بیش از اندازه از گوشت قرمز و گوشت مرغ و چربیهای حیوانی ممکن است فرد را دچار مشکلات مرتبط با سلامتی کند.
ویژگی پروتئین حیوانی
پروتئین حیوانی دارای مزیتهایی برای سلامت بدن است. برای مثال گنجاندن ماهی در رژیم غذایی و مصرف مرتب آن، با کاهش نرخ زوال شناختی و بیماری قلبی مرتبط است. خوردن پروتئین حیوانی نیز با افزایش توده عضلانی بدون چربی و کاهش ازدستدادن عضله در اثر کاهش وزن یا افزایش سن، ارتباط دارد. با این اوصاف، میتوان ویژگیهای زیر را برای پروتئین حیوانی در نظر گرفت:
- دارابودن تمام آمینواسیدهای ضروری
- حاوی ویتامینهایی چون ویتامین B12
- حاوی مواد معدنی چون کلسیم، سدیم و زینک
منابع پروتئین حیوانی
برای اینکه چربی بیش از اندازه وارد بدن خود نکنیم، بهتر است هنگام مصرف پروتئین حیوانی تعادل را در مصرف گوشت قرمز و مرغ رعایت کنیم و محصولات لبنی و غذاهای دریایی را هم در رژیم غذایی خود بگنجانیم. اکثر ما منابع پروتئین حیوانی را بهخوبی میشناسیم و به طور روزانه از اکثر آنها استفاده میکنیم. به هر صورت مهمترین منابع پروتئین حیوانی عبارتاند از:
- تخممرغ
- ماهی و غذاهای دریایی
- گوشت قرمز
- گوشت پرندگان
- محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر
همچنین بخوانید: ویتامین های مورد نیاز بدنسازی
پروتئین گیاهی چیست؟
تمام گیاهان و دانههایی که دارای پروتئین هستند بهعنوان پروتئین گیاهی شناخته میشوند. تعداد کمی از پروتئینهای گیاهی دارای تمام اسیدهای آمینه ضروری هستند و دیگر منابع پروتئین گیاهی تنها برخی از اسیدهای آمینه ضروری را دارند به همین علت، به پروتئینهای گیاهی، پروتئینهای ناقص گفته میشود. اگرچه پروتئینهای گیاهی پروتئینهای کامل نیستند، اما تنوع آمینواسیدهای موجود در آنها باعث میشود بتوان پروتئینهای گیاهی را با یکدیگر ترکیب کرد و آمینواسیدهای موردنیاز را از آنها دریافت نمود.
ویژگی پروتئین گیاهی
پروتئینهای گیاهی نیز مزایای فراوانی برای بدن ما دارند. مصرف پروتئینهای گیاهی، با کاهش قابلتوجه فشارخون مرتبط است. علاوه بر این افرادی که از پروتئینهای گیاهی در رژیم غذایی خود بیشتر استفاده میکنند، سطح کلسترول پایینتری دارند و احتمال مرگ ناشی از بیماریهای قلبی در آنها کمتر است. مصرف غلات کامل و دیگر پروتئینهای گیاهی مفید به کاهش خطر ابتلا به دیانت نوع 2 منجر میشود. در نهایت میتوان ویژگیهای زیر را برای پروتئینهای گیاهی ذکر کرد:
- دارای پروتئین بدون چربی
- دارای ویتامین و مواد معدنی
- دارای فیبر
منابع پروتئین گیاهی
در میان این نوع پروتئینهای گیاهی، کینوا، اسپیرولینا، دانه سویا، شاهدانه و دانه چیا دارای تمام اسیدهای آمینه ضروری هستند. در مقابل لوبیا و حبوبات دیگر، گندم دارای مقدار کمی اسیدهای آمینه هستند. پروتئینهای گیاهی ممکن است نسبت به پروتئینهای حیوانی کمتر شناختهشده باشند، در نتیجه لیست زیر به شما کمک میکند این منابع ارزشمند پروتئین را بهتر بشناسید.
- انواع حبوبات
- آجیلها
- سویا و فرآوردههایی چون توفو
- گندم
- کینوا
- دانه چیا
- دانه شاهدانه
- اسپیرولینا
فرق پروتئین حیوانی و گیاهی چیست؟
مهمترین تفاوت پروتئین حیوانی و پروتئین گیاهی، میزان آمینواسیدهای موجود در هر یک است. همانطور که گفتیم تعداد آمینواسیدهای موجود در پروتئینهای حیوانی بیشتر است و اغلب پروتئینهای گیاهی کامل نیستند. البته این دو تفاوتهای دیگری نیز با یکدیگر دارند که در جدول زیر میتوان آنها را مشاهده کرد.
پروتئین حیوانی | پروتئین گیاهی |
---|---|
90 درصد قابل جذب | 60-70 درصد قابل جذب |
85 درصد قابل هضم | 95-100 درصد قابل هضم |
فیبر کمتر | فیبر بیشتر |
دارای چربی اشباع | فاقد چربی اشباع |
حاوی سدیم، کلسیم، زینک، فسفات و B12 | حاوی پتاسیم، منیزیم و فولات |
اگر دوست دارید هم از مزیتهای پروتئینهای گیاهی و هم پروتئینهای حیوانی برخوردار شوید، میتوانید با ترکیب منابع این دو، شیکهای پروتئینی و وعدههای پیشوپس از تمرین سرشار از پروتئین برای خود تهیه کنید. البته میتوان با خرید پروتئین وی هم آمینواسیدهای ضروری بدن را تأمین کرد. همچنین با استفاده از این منابع پروتئین میتواند پروتئین وی خانگی تهیه کنید. مقاله «طرز تهیه پروتئین وی خانگی» به شما کمک میکند بهدرستی پروتئین وی خود را تهیه کنید.
سخن پایانی
بدن ما به مواد مغذی زیادی احتیاج دارد که یکی از مهمترین آنها پروتئین است. پروتئین از اسیدهای آمینه تشکیل شده است که بدن میتواند برخی از آنها را بسازد، اما برخی دیگر از اسیدهای آمینه که اسیدهای آمینه ضروری نام دارند، نمیتوانند توسط بدن تولید شوند در نتیجه ما باید آنها را از طریق رژیم غذایی دریافت کنیم. پروتئینهای گیاهی و حیوانی میتوانند به ما در تأمین پروتئین بدن خود کمک کنند. هر یک از آنها ویژگیهای مخصوص به خود را دارند و بهتر است میان مصرف پروتئین حیوانی و گیاهی تعادل ایجاد کنیم که از مزایای هر دو بهرهمند شویم. اگر بدنساز حرفهای هستید و نیازتان به پروتئین تنها از طریق رژیم غذایی برطرف نمیشود، میتوانید با خرید مکمل بدنسازی حاوی پروتئین از فروشگاه سم سون شاپ نیاز خود را به پروتئین به طور کامل برطرف کنید.
سؤالات متداول
1. پروتئین حیوانی بهتر است یا پروتئین گیاهی؟
هم پروتئین حیوانی و هم گیاهی برای بدن سودمند هستند و هر یک فواید خاص خود را دارند. تنها باید توجه داشت که پروتئینهای حیوانی دارای تمام اسیدهای آمینه ضروری هستند.
2. چه منابع گیاهی دارای اسیدهای آمینه ضروری هستند؟
دانه چیا، دانه شاهدانه، کینوا و اسپرولینا دارای اسیدهای آمینه ضروری هستند.
منبع: healthline.com و redefinemeat.com